Sana "vapaus" ei kuulu suomalaisten poliitikkojen sanavarastoon - ehkä siksi, että sitä ei mainita perustuslaissa, ja mahdollisesti myös siksi, että sanasta tulee mieleen poliittisesti värittynyt nimi "vapaussota". Suomalaisille poliitikoille riittää monikäyttöinen sana "turvallisuus". Sillä voidaan perustella lähes mitä tahansa.

Turvallisuus on kuin jonkinlainen hypnoottinen taikasana, joka  lamaannuttaa ihmiset täysin vastustuskyvyttömäksi. Lamaantumisen taustalla saattaa olla perinnöllinen psykologinen ominaisuus, joka on kehittynyt esihistoriallisena aikana. Sanan "turvallisuus" lausuminen vastaa entisten aikojen varoitushuutoa, jonka joku on huutanut ihmislaumassa petojen tai muun vaaran uhatessa. Varoitushuuto on laukaissut automaattisen tottelemis- ja yhdentymismekanismin, jonka voimassa ollessa lauma on toiminut kiinteänä kokonaisuutena vaaran - esimerkiksi hyökkäävän leijonan - torjumiseksi. Keskinäiset ristiriidat ja oman edun tavoittelu on jätetty hetkeksi syrjään ja toimittu kaikkien yhteiseksi parhaaksi. Kun vaara on mennyt ohi, lauman jäsenet ovat jälleen palanneet normaalitilaan ja alkaneet kiinnittää huomiota omiin henkilökohtaisiin etuihinsa.

Nykyajan poliitikot ja virkamiehet käyttävät häikäilemättä hyväkseen ihmisten turvallisuuden tavoittelua luomalla valheellisia turvallisuushkia, joden avulla he saavat säädettyä lakeja, joilla ihmisten vapautta vähennetään muka turvallisuuden parantamiseksi.

Joissakin osissa maapalloa myös sana "vapaus" on edelleen muodissa. Eikö vapaus ole yleisin peruste sille, että Geoge W. Bush rajoittaa ihmisten kansalaisoikeuksia ja vapautta? Vapaus, vapaus, vapaus (tietenkin englanniksi), kuuluu hänen huuliltaan, kun hän määrää ohjukset ilmaan, sotilaat veritekoihin ja pidätetyt määräämättömäksi ajaksi Guantanamoon.  

Eli jotta voisin turvata vapautesi, vien vapautesi.

Suomessa käsitetteellä "vapaus" ei ole enää pitkiin aikoihin ollut mitään merkitystä. Kansalainen saa kulkea vapaana niin kauan kuin poliisi antaa hänen kulkea vapaana.

Smash Asem -mielenosoituksen yhteydessä kymmenet ihmiset, niin mielenosoittajat kuin sivullisetkin, menettivät vapautensa. Heidät pidätettiin "perusteltu syy epäillä" -perusteella.