443868.jpg

Monesti kuulee sanottavan, että ei kannata äänestää, koska asiat eivät kuitenkaan muutu parempaan suuntaan.

Muuttuvatko ne?

Ensiksi pitäisi päästä yksimielisyyteen siitä mikä on parempi suunta, joten kysymykseen vastaaminen tökkäisi määrittelykysymyksiin jo heti alussa. Yhden parempi suunta kun monesti on toisen huonompi suunta.

Nukkuvien puolueeseen liittyminen on yksi vaihtoehto, jota minäkin olen monissa vaaleissa omalla kohdallani soveltanut. Mutta entä jos sittenkin mietittäisiin kokonaan uudenlaista ratkaisua. Voisiko järjestelmän muuttamisen kansalaisten laajemman osallistumisen suuntaan aloittaa vähitellen? Yksi kansanedustaja perustaisi nettiin eräänlaisen "pienoisparlamentin", jossa palveluun rekisteröityneet käyttäjät voisivat käsitellä eduskunnassa vireillä olevia asioita ja äänestää niistä. Äänestykset olisivat epävirallisia eivätkä ne sitoisi juridisesti kansanedustajaa, mutta hän olisi kuitenkin lupautunut toteuttamaan äänestystulokset varsinaisessa eduskuntatyössä. Järjestelmä perustuisi siis pelkästään luottamukseen, mutta niinhän perustuu nykyinenkin järjetelmä. Tällä tavalla toteutuisi epävirallinen versio suorasta demokratiasta tai suorasta edustuksellisesta demokratiasta, miksi sitä halutaan sanoakin.

Tässä on eräät sivut, joilla esitellään tämä idea. Sivuilla mainitaan nimeltä eräs henkilö, joka on "kehitellyt" äänivaltaisen järjestelmän. Ehkä hän on kehitellyt, mutta minä olen kehitellyt kyseisen järjestelmän ennen häntä. Kehittelin sen talvella 1982-1983 ja esittelin ideaa erilaisissa kirjoituksissani vuosien varrella. Vuoden 1986 alussa julkaisin idean omakustannekirjassa, jota jakelin eri puolille Suomea. Yhden tällaisen kirjan lähetin Turkuun eräälle henkilölle, joka saamieni tietojen mukaan esitteli kirjan myöhemmin piireille, joissa edellä mainitulla sivulla esitelty idean "kehittelijä" oli mukana. 

http://www.avoinvaali.fi/taustat.html

Kevään 2007 eduskuntavaaleissa näyttää olevan (niille, jotka lukevat tätä vasta vaalien jälkeen: oli) ehdokkaana ainakin yksi henkilö, joka on lupautunut toimimaan edellä esitetyn periaatteen mukaisesti.

Voisiko suora demokratia ja kansalaisten laajempi osallistuminen alkaa toimia tällä tavalla vähitellen?

Ai niin. Kuka tuo ehdokas on?

No arvatkaa.

Blogin vasemmasta laidasta kohdasta "www" löytyvät vaalisivut, joissa vaalien jälkeen (vasta silloinhan todennäköisesti luette tätä) kiitellään kaikkia niitä pariakymmentä - onkohan liian rohkea ennuste - äänestäjää, jotka uskoivat ideaan.